Covid-19 се подчинява на втория закон на Нютон и се утаява в околната среда. Така коментира опасността от инфекцията професор Емил Воденичаров, ръководител катедра Хигиена в МУ, в студиото да БиТиВи.

Вирусът се натрупва най-много върху гладки повърхности- стъкло, пластмаса, гладки парапети до 72 часа. Върху банкноти се задържа 24 часа, до 30 часа остава върху монети. Върху дрехите живее до 3 часа. Температурата го убива. Сапунът го убива. Това показвали последните проучвания.

Сапунът убивал обвивката на вируса, обясни Воденичаров. Нарушава се взаимодействието липиди, белтъци и РНК в структурата на вируса. Може да си направим и сами дезинфектант. Спиртът трябва да е над 60 процента в съдържанието на домашния дезинфектант.

Ултравиолетовите лампи също убиват вируса. Парочистачките също са добри средство за обеззаразяване, по думите му. Хлорната вар също може да убие коронавируса.

Маските за лице не помагат, според професор Воденичаров, но ни пречат да се пипаме по входните места за вируса: нос, уста, очи.

Той съветва да не се преминава към самолечение. Най-важното е да се спазва дистанция. Воденичаров смята, че трябва да се справим и с паниката. Днес ще бъде по-добре от вчера, утре ще бъде по-добре от днес, цитират той френски психиатър.