Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По негови думи дейността на лечебните заведения извън коронавируса е свита до минимум до 25-30% от обичайния обем. Той се опасява, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, а това може да се окаже фатално за някои от тях.

Д-р Кацаров посочи, че средно на месец у нас се откриват около 3 000 нови случая на онкологични заболявания. В момента обаче диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Това означава, че за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването.

Повечето ще преболедуваме от коронавирус, прогнозира д-р Кацаров

Повечето ще преболедуваме от коронавирус, прогнозира д-р Кацаров

У нас вирусът се разпостранявал от месец според него

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, подчерта той.

Според него системата има достатъчно капацитет да посрещне коронавируса, но лечебните заведения имат нужда от финансова подкрепа.

По отношение на удължаването на извънредното положение с мотива, че няма достатъчно яснота за прогнозиране, Кацаров заяви: "Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай при такова обяснение би трябвало да попитаме - а какво правихте вие един месец, че все още не сте събрали информация и не можете да прогнозирате кризата?".

Той бе категоричен, че подходът "нямаме информация, затова стойте си вкъщи, да видим какво ще стане в следващия месец" не е добър.

Д-р Кацаров посочи и че в момента повече хора се оплакват от неяснота около режима на явяване на ТЕЛК комисии, отколкото за неполучена медицинска помощ в условията на коронавирус.

Д-р Кацаров е на мнение, че трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови.

Според него е неправилно да се противопоставят бързи на бавни тестове.

Проф. Габровски: Няма смисъл от масови бързи тестове при ниската им надеждност

Проф. Габровски: Няма смисъл от масови бързи тестове при ниската им надеждност

Притеснителни промени в белия дроб...

"Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Спорът е безсмислен - дали да се прилагат или не. Разбира се, че трябва да се прилагат", категоричен бе той. По негови думи още по-важно е да се правят повече тестове, включително на контактни лица.

Д-р Кацаров обясни, че тези, които нямат симптоми, в момента не се тестват. Опитът на други страни обаче показвал, че където се тестват масово и хора без симптоми, се постигат по-добри резултати. Това според него позволява на други страни да преживеят кризата много по-лесно.

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Епидемиологичният надзор не се правел както трябва