Спешните мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на коронавируса у нас и по-малкия брой смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден.

Такава позиция изрази пред Нова телевизия проф. д-р Николай Габровски - заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите.

Според него темата е много сложна, защото тестовете не са надеждни като резултат. Те дават ориентация, но има пациенти, които показват отрицателен резултат, а после се оказва, че са позитивни - т. е. резултатът е фалшив, което е проблем. Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология. Той смята, че простите решения не са реалистични.

Нямам повече сълзи - българска медицинска сестра в Италия

Нямам повече сълзи - българска медицинска сестра в Италия

Медици сами си изработват маските...

"След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине", споделя лекарят с горчивина.

"Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове." - допълва той.

Проф. Габровски разказва, че най-тежки са били първите случаи на коронавирус, които бяха установени в "Пирогов". Първоначалните намерения са били болницата да остане мястото за спешно лечение на хора с различни заболявания и затова не се е планирало тя да приема пациенти с COVID-19. Но след като първите заразени потърсиха помощ в "Пирогов", плановете са се променили.

Според него страшното е, че никой не е подготвен за коронавируса, а трябва да се взимат решения на момента.

"Това, което видях, че се случва с белия дроб и промените, които настъпват, без да съм компетентен в тази област, все пак съм неврохирург, бих описал като изключително силно притеснителни", споделя проф. Габровски.

Минахме 500 установени с коронавирус: 503

Минахме 500 установени с коронавирус: 503

Трима пациенти починаха през днешния ден

Според него смъртта променя лекарите, а реакцията на всеки е много индивудуална - едни стават вярващи, други просто се отказват от професията: "Започваш да гледаш по друг начин на плановете, на това как всичко зависи от нас, отдалечаваш се от проблемите."

"Трябва да си дадем сметка, че ни предстоят трудности и да реагираме по възможно най-спокойния и адекватен начин в създалата се ситуация", смята проф. Габровски.

Той коментира и отношението към лекарите, аплодисментите, които получават и мнението на обществото за медиците: "Аз съм дълбоко убеден, че лекарската професия е хуманна, повечето от лекарите са професионалисти, повечето от тях живеят с професията си и нямат никакви колебания в труден момент какво точно трябва да направят."