България трябва да възстанови военното обучение. Това е категоричното мнение на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Той обясни, че не говори за връщане на казармата, а за обучение в рамките на няколко месеца, примерно, което да дава основните знания за реакция при военен конфликт и да се поддържа един обучен контингент.

Божидар Димитров заяви, че на практика армията ни не е изкуствено намалена, но при заплата от 600 лв. не може да се очаква да има голям наплив от желаещи. Съвременните армии и най-вече техниката, с която се работи, не може да бъде управлявана от хора, които са били на срочно обучение, затова и според Димитров призивите за връщане на задължителната казарма не са състоятелни.

Божидар Димитров коментира в студиото на БиТиВи и напрежението от последните три дни в Раднево като „сбиване между някакви младежи, едните цигани, другите българи”.  Според историка чувството за безнаказаност от страна на циганите е трайно установено и то не от последните едва-две години.

Това е процес, който тече от 25 години насам, когато „някой реши, че ще оставим циганите да си живеят в гетата”. Тогава и те са се почувствали безнаказани да вършат престъпления, макар и дребни, или да строят незаконно.

Според Божидар Димитров това трябва да бъде прекратено, а политиците трябва да се откажат вкупом да се възползват от гласовете в гетата.

Не трябва да чакаме да се стига до кръв”, предупреди Божидар Димитров като посочи, че е разбрал за напрежение в три квартала на София. Държавата, според него, трябва да си свърши работата и да погне всички престъпници, включително и цигани, по същия начин както в един момент подгони Цар Киро.

"Държава има, когато се спазват законите”, посочи Божидар Димитров, но на последващия въпрос „означава ли че няма Българска държава няма”, той отговори: „Е, не е чак да няма...