Правителството прие стратегия за развитие на статистическата система на България до 2012 година.

Това съобщи Марияна Гоцева, директор на Националния статистически институт, на пресконференция след заседание на МС.
По думите й този период за статистическо развитие в България съвпада с формирането на статистическата дейност в ЕС.

Приети са 8 приоритетни направления. От тях Гоцева подчерта основните: намаляване натовареността на респондентите, например чрез намаляване на въпросниците; повишаване качеството на статистическата информация, т.е. тя да е максимално точна и навременна.
Това по думите на Марияна Гоцева е изключително важно за бизнеса и неговото развитие.

Друг приоритет е усъвършенстване на разпространението на статистическата информация, което по думите й може да стане чрез подобряване на уеб-сайта на НСИ, активна връзка с медиите и задължително внедряване на нови информационни и комуникационни технологии.
Важен приоритет по програмата е и да се засили доверието на гражданите и институциите към официалната статистика на страната.

Предложените законодателни промени са във връзка с това юридически да се осигури обменът на данни между институциите, както и да се засилят изискванията за запазване на статистическата тайна.
Предстоят статистически изследвания по програмата на пазара на труда, статистика на семействата във връзка с приемането на проекта за нов Семеен кодекс, изследвания на бедността и неравностойното положение и следващото преброяване на населението през март 2012 година.
Приоритет у нас и в ЕС е статистиката на околната среда и оценка на климатичните промени.