Няма правилен ход за действие в съдебната реформа. Това коментира в студиото на Нова телевизия бившият министър на образованието Даниел Вълчев.

Той засегна и темата за закриването на спецправосъдието. "Когато 2011-2012 - там някъде, се създаде спецправосъдиерто - основното, което се твърдеше, че трябва да има едно място, което да не е свързано с местните структури и така ще работи по-добре. Сега казваме точно обратното - дайте да го върнем в окръжните съдилища. Нито едното не е неправилно - нито другото. Въпросът е кой риск ще изберем. Без да се направи анализ на ситуацията - ние се въртим в един омагьосан кръг", сподели Вълчев.

По време на гостуването си юристът засегна и темата за бюджета за образованието. По думите му образованието и здравеопазването още от времето на Тодор Живков са вървели с равностоен бюджет. Според него в момента се поставя акцент върху здравеопазването и образованието остава на заден план. Вълчев добави, че няма впечатление, че новото управление има съзнанието за значимостта на средствата, които се инвестират в образование.

Бившият образователен министър заяви, че 20-те милиона, взети от бюджета на прокуратурата и дадени на БАН, не са нищо друго освен политически акт.

Повече пари за БАН и музеите на второ четене

Повече пари за БАН и музеите на второ четене

Академията ще получи допълнителни 20 млн. лева, музейните работници - 12 млн. лева