България дари защитни облекла, очила и шлемове срещу коронавируса на Северна Македония и Албания, съобщиха от външното ни министерство.

Те са на обща стойност 636 150 лв. и са част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство. В нея са предвидени 4 150 комплекта защитно облекло и 5 336 продоволствени пакета.

Дарението за Северна Македония е 300 защитни комплекта.

До момента страната ни е предоставила общо 600 защитни облекла за многократна употреба на западната ни съседка, които осигуряват защита на медицинските работници на първа и втора линия за 30 000 работни дни.

Шефът на ЕК: България показва, че солидарността още е в сърцето на ЕС

Шефът на ЕК: България показва, че солидарността още е в сърцето на ЕС

Фон дер Лайен е развълнувана от доброволческата дейност у нас

Други 300 защитни комплекта бяха предадени и в Тирана. Там стана ясно, че България е първата държава, която дарява на Албания пълно защитно оборудване.

Защитните консумативи са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

В близките дни като помощ в борбата с коронавируса страната ни ще предаде още защитни облекла в Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.