Правителството дава още 3 037 651, 80 лева на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила у нас.

Средствата са с включено ДДС и са верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по Програмата от 01 юни 2022 г. до 31 март 2023 г.

Преизчислението е извършено въз основа на работата на сформираната Междуведомствена работна група от експерти от Министерството на туризма и от ведомствата, които предоставят информация за разселени лица от Украйна по служебен път.

Финансирането е насочено към хотелите, настанили разселени лица от Украйна, предоставени от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и декларирани в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ).

След извършване на допълнителни проверки по предоставените от Държавна агенция за бежанците и от ГД "Гранична полиция" актуални данни са установени лица с временна закрила, които са напускали пределите на страната през времето на ползване на Програмата, извършени са и корекции във връзка със забавени от обектите регистрации в ЕСТИ и последващи регистрации в други обекти и подадените декларации за изхранване от законните представители на лицата, извършващи дейност в обектите чрез Системата за сигурно електронно връчване.

Предвид това платените средства за периодите на престой извън страната и за забавените и/или частично припокриващи се регистрации в ЕСТИ се приспадат от дължимите суми по настоящото плащане. След извършените приспадания е одобрена помощ в общ размер на размер на 3 037 651, 80 лева с ДДС.

Министерството на туризма се разплати с хотелиерите, настанили украински бежанци

Министерството на туризма се разплати с хотелиерите, настанили украински бежанци

Изплатени са близо 18-те млн. лева по втората хуманитарна програма