Всички деца на територията на България се ползват с еднакви права. Не бива да се делим по произход, а трябва да си помагаме помежду си. Затова ДАЗД се старае да оказва съдействие за дете в риск. Това заяви Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), пред БНТ.

Кирил Петков се срещна с бежанци от Украйна

Кирил Петков се срещна с бежанци от Украйна

В рамките на разговора беше обсъдена помощта, която институциите оказват на бежанците

ДАЗД е член от оперативната координационна група, със заповед на премиера, в областта на социалните въпроси от бягащите от войната в Украйна. Като орган за закрила, ние изготвяме полезна информация за всички украински граждани на територията на България, обясни Лилова.

ДАЗД предлага да излъчат доброволци преводачи на нашите доброволци за консултации за националната телефонна линия за деца. Това, което споделят, е свързано с базовите тревоги на бягащите от войната, а това, което е най-неприятното и стресиращото, е, когато хората не знаят какво ще се случи и къде да отидат. Децата трябва да знаят, че хората, които бягат, търсят начин да спасят живота си от неизвестното, каза още Лилова.

Центърът за украински бежанци във Варна иска помощ

Центърът за украински бежанци във Варна иска помощ

От днес е създадена и официална електронна поща на Центъра

Тя уточни, че самите украински деца преминават на територията на България, придружени от своите близки. ДАЗД ще подкрепи украинските деца за места в детските градини и училищата. Трябва да помогнем на децата, за да осигурим правото на децата, каза още Лилова.