Парламентарната група на "Демократична България" по реда на парламентарния контрол и парламентарните комисии ще предприеме действия, за да изясни истината за работата на службите и дали те могат да осигуряват държавното ръководство с надеждна информация. ДБ очакват промяна в интензивността на работата на службите.

Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов на трибунка в Народното събрание, посветена на оценка на службите.

ДБ правят изявлението със загриженост, защото има война и е изключително важно как действат българските институции в кризисната ситуация. В настоящата ситуация е добре институциите да действат координирано, но за да могат да бъдат взети правилни решения, е важно Министерски съвет и други органи да получават надеждна информация от службите за сигурност, обясни Атанасов и изрично подчерта, че инициативите на ДБ нямат за цел да разклащат службите. Нека да не бързаме с оставките, нямаме интерес и желание да разклащаме службите, а имаме интерес да бъдат стабилни, увери Атанасов.

Стефан Янев не разбира притесненията от конфликта НАТО - Русия днес

Стефан Янев не разбира притесненията от конфликта НАТО - Русия днес

Спокойно, като бъде взето решение, ще бъдете информирани

За да бъдат взети правилни решения, от МС би трябвало институциите да дават навременна, вярна и надеждна информация, особено в кризисна ситуация, настоя за пореден път ген. Атанасов.

Заради това и трябва да се установи как работят службите и дали информацията, която подават, е коректна, уточни той.

Ген. Атанасов посочи няколко "извода от работата на службите" за войната в Украйна - "Нашите прогнози са, че не следва да се очаква мащабен военен конфликт", "Мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци", "Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква" и "Не споделяме оценката за мащабна бежанска вълна".

Защо нашите служби не разполагат с надеждни източници на информация, недоумява Атанасов. Той иска да стане ясно защо оценките на службите се разминават с настоящата война в Украйна. Промени в службите са необходими, но това е работа на премиера и на Министерски съвет, каза Атанасов и добави, че разузнавателните служби трябва да снабдят държавата с надеждна информация.

Захариева: Службите трябва да продължат да си вършат работата

Захариева: Службите трябва да продължат да си вършат работата

Тя очаква разкритият шпионин да бъде обявен за персона нон грата

Атанасов не знае и защо президентът Румен Радев е декларирал своята пълна подкрепа за работата на службите, при положение, че Министерски съвет е този, който осигурява обществения ред и сигурността на страната.

Атанасов не е говорил с премиера Кирил Петков по темата, тези въпроси трябва да бъдат поставени на Съвет по сигурността към МС, където те да бъдат разгледани.

Атанас Атанасов не коментира разказаната от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов случка в Украйна. Лидерът на ДСБ разбрал от медиите, че народният представител е получил черен печат от Украйна.