Не е работа на НСО, ДАНС, МВР да рият сняг пред премиера. Няма пробив в сигурността, а в здравия разум.

Това заяви категорично президентът Румен Радев пред журналисти преди посещението си в Института по роботика в БАН днес.

Службите трябва да предупредят министър-председателя и да предотвратят пробив в сигурността му. Службите си свършиха работата и затова получиха лична благодарност от Кирил Петков, каза той.

Президентът бе категоричен, че няма да иска оставки и обясни още: Не е работа на министри да дават оценка на работата на службите, особено когато са извън техния ресор. Да се борят с икономическата криза и за условия за устойчив растеж, поиска той по повод заявките, дадени от транспортния министър Николай Събев.

Опазването на Петков от снежни топки на Шипка било професионално

Опазването на Петков от снежни топки на Шипка било професионално

Те не искат да бъдат политически обвързани

Държавният глава заяви още, че се надява атаката към службите да не е опит за тяхното политизиране: "Знаем, че преди години това беше практика. Надяваме се управляващите да не тръгват по пътя на този порочен модел", заключи по темата той.

Припомняме, че на 3 март премиерът Кирил Петков бе освиркван и замерван със снежни топки, които служителите на НСО трябваше да отклоняват.

Кирил Петков: Беше грешка назначаването на Стефан Янев за военен министър

Кирил Петков: Беше грешка назначаването на Стефан Янев за военен министър

Всеки един министър трябва да е министър на България, заяви министър-председателят

Радев коментира и сигнала на Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", за черния печат за влизане в Украйна. Той напомни, че ръководителите на службите са на мандатна длъжност. "Нали не си представяте, че всяка новодошла власт и НС могат да си подменят службите за сигурност, това означава да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията", посочи той.

Не искам да си помисля, че сред управляващите има хора, които се притесняват чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията, да стане достояние и на президента. Законодателят е предвидил разделение на властите, то не е случайно, категоричен е Радев.

Запасяваме се с 1.5 млн. тона зърно, спираме износа на ток при нужда

Запасяваме се с 1.5 млн. тона зърно, спираме износа на ток при нужда

Няма риск за доставките на петрол в България, уверява Кирил Петков

В петък е имал среща с министри, премиер, на която е анализирано състоянието и готовността на системата за управление на кризи. Проблемите са тежки, изключително дълбоки и не се изчерпват с оповестяване, йодни таблетки и т.н., проблемът е в липсата на единна национална система за управление при кризи, в готовността за действие, в подготовката за пунктове и на органите и в подготовката на населението, поясни държавният глава.

Той е категоричен, че системата е занемарена от десетилетия. А ние на 10-ия ден от войната правим щаб, като почнат да стрелят по ядрена централа, ние се сещаме за укритие, посочи още Радев. Той каза и че очаква от ресорните институции и законодателя създаване на единна национална система и преминаване от реактивен към проактивен подход, за изпълнение на мерките в дългосрочен план.

Относно изказването на Кирил Петков, че България не подкрепя санкции за газа - Румен Радев бе лаконичен: "Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим това. Прав е премиерът."