България е изразила, че подкрепя изцяло Украйна в борбата й за свобода, подкрепя мерките на ЕС срещу Русия, които се очаква да се засилят, но относно газа и петрола няма да подкрепи санкции.

Това обяви българският премиер Кирил Петков в парламента след повече от час онлайн среща с представители на Европа, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Становищата са различни, но накрая трябва да излезем обединени. За нови мерки няма решение, само се дискутира, това беше заключението, има доста страни обаче като с нашето мнение, уточни още той. 

В Чирен в момента се добива, а не се нагнетява природен газ

В Чирен в момента се добива, а не се нагнетява природен газ

Заявките на клиентите на газоразпределителното дружество са по-високи за добив

Позицията на България обаче остава изцяло в подкрепа на Украйна и в защита на тезата, че не може чужда държава да нарушава международните закони. Работим с ЕС мерките да са с максимално голяма сила, но неща, които не можем да си позволим, е да спрем вноса на петрол и газ, каза още веднъж той. Петков отказа да коментира дали сме единствената държава с тази позиция. Той бе категоричен, че няма да го обяви преди Версайската среща.

Бихме имали огромно затруднение, ако се вземе другото решение, ние сме изцяло за мерките, но тази част не можем да си го позволим, категоричен бе той.

Запасяваме се с 1.5 млн. тона зърно, спираме износа на ток при нужда

Запасяваме се с 1.5 млн. тона зърно, спираме износа на ток при нужда

Няма риск за доставките на петрол в България, уверява Кирил Петков

Работим много, за да диверсифицираме (доставките си за газ - б.р.), каза още той и добави, че ще отиде лично другата седмица да види гръцката връзка. Обсъждат се всички сценарии и рискът за газа да се управлява, но това включва и други връзки с европейския пазар, които не са добри, посочи премиерът.

В заключение Кирил Петков коментира, че няма европейска държава, която да изпраща войски, където и да е в Украйна. Единственото, което подкрепяме е хуманитарна помощ, възможност за санкции и мерки, но военен конфликт е абсолютно изключен, каза в отговор на въпрос има ли решение за изпращане на 1000 души там. 

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Европейските политици трябва честно да предупредят своите гражданите

В отговор на въпрос за критики на ГЕРБ - премиерът каза: "Те работят от първия час за това, първият голям страх на опозицията е, че работим целенасочено срещу голямата корупция в България и това са те и техни членове. Те трябва да направят всичко възможно, за да не се стигне до съд и прокуратура, добави министър-председателят.