Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов е бил задържан от украинските власти при посещение в страната на 6 март, като е имало реална опасност за живота му. Това сподели лично той на пресконференция в БТА.

Костадинов, както се разбра в неделя от публикация в профила му във фейсбук, е бил на посещение в Украйна. "Едно и също слънце грее над всички българи по света - независимо дали сме в Болград, Тараклия или Варна. Една и съща би трябвало да е загрижеността и на българските управници към българите, но уви, не е. За мен обаче разлика няма. Нещо повече - точно сега, когато в Украйна има война, а Молдова приема десетки хиляди бежанци, ние сме длъжни да помогнем на нашите сънародници и в двете държави", написа той.

Костадинов изтъкна още, че бил първият български политик, посетил Украйна, а визитата му идва близо седмица, след като към това го прикани министър-председателят Кирил Петков от трибуната на Народното събрание. "Защо като сте такъв мъж, не сте там в момента - в Одеса, за да водите рейсовете и да спасявате българите, а не да упражнявате на празни реторики", остър бе тогава премиерът.

Накратко историята е следната - Костадинов отишъл на предвидено още преди 20 дни посещение в град Тараклия в Молдова, където живее компактна българска общност, за да участва в честванията на 3 март, които били предвидени за 5-о и 6-о число на месеца. В последствие след започването на военните действия в Украйна те били отменени, но Костадинов решил да отиде все пак до украинския град Болгород, намиращ се в непосредствена близост. "В този момент бе нужно да покажем своята загриженост, още повече, че в републиканския бюджет бяха отделени 50 милиона лева за хуманитарна помощ, минаваше вече седмица, а България не бе изпратила нищо", каза лидерът на "Възраждане".

"Бях наясно, че посещението ми в Украйна носи рискове, но не заради действия на украинската държава, а на българската. Затова никой не знаеше - нито от парламентарната група, нито дори семейството ми", поясни той. В крайна сметка той влязъл в Украйна, придружаван от Иван Паслар, председател на район Тараклия в Молдова, населен предимно с българи и неговия шофьор. Очаквала ги обаче неприятна изненада - след около 2 часа били арестувани от отряд, съставен от представители на украинските специални служби, гранични войски и полиция.

"Влязох без никакъв проблем, пуснаха ни за 5 минути, което значи, че към онзи момент никой е нямал представа кой съм, какъв съм. След около 2 часа и половина започва моето издирване. Получихме известие, че ни издирват, веднага влязохме във връзка с хората и ги попитах какво се случва. Трябваше да поднеса цветя на паметника на българските опълченци в Болград, трябваше да мина през катедралния събор там. Попитах ги мога ли да мина през паметника и храма, а те ми отговориха, че по-добре да отида към границата, за да не стане по-лошо", разказа Костадинов. В крайна сметка той и спътниците му били арестувани, което било заснето от украинските служби, а паспортите им били отнети. "През този период (от около час) бяхме под дулото на автоматите. Четирима войника ни бяха обкръжили и не ни разрешаваха да мръднем."

Аргументът за ареста на партийния лидер - имало информация, че бил председател на проруска партия, което, с оглед военното положение, можело да резултира дори в разстрел. А информацията била предоставена от българското разузнаване.

В крайна сметка обаче Костадинов и спътниците му били изведени живи и здрави от Украйна, но той получил забрана да посещава страната през следващите 10 години. "Благодарете се, че се разминахте само с това, защото иначе трябваше да ви разстреляме като руски агенти", казали украинските силоваци.

"Мога да разбера украинците, защото те водят война и защитават държавата си. Но не мога да разбера разузнаването на моята държава, което ме предаде и буквално подписа смъртната ми присъда. Големият въпрос обаче, а аз знам откъде тръгва цялата работа, е дали тази информация е предадена със знанието на висшето държавно ръководство, или директно е пратена от американското посолство", пита Костадин Костадинов. "На мене - майната ми, защото знам какво може да последва. Обаче предателството към мен се отразява в пъти повече на местните българи. Защото как си мислите, че те ще бъдат гледани от украинските власти, при условие, че са се срещали с човек, нарочен от собствената си държава?"

Политикът обаче отказа обаче да уточни в конкретика кой е бил въпросният Юда, предал го на украинците.

Пита обаче - пращано ли е военно оборудване на Украйна, въпреки уверенията на премиера, че това няма да стане.

Костадинов се обяви отново и против санкциите спрямо Москва, като анонсира още, че от партията му ще започнат кампания за помощ на сънародниците ни в Украйна и Молдова.