Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов днес подаде сигнали до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Европейската комисия заради начина, по който държавното дружество "Автомагистрали" е получило и изпълнява договори за близо 5 млрд. лева за пътни строителни дейности. Сигналът в ЕК е за нарушаване на европейските правила при обществените поръчки.

В последните години дружеството получи огромни суми за строителство на пътища като автомагистрала Хемус", както и за ремонтни и укрепителни дейности. Според Иванов средствата не само се възлагат на тъмно, като се заобикаля Законът за обществените поръчки и се използва възможността за т.нар. "вътрешно възлагане". Впоследствие "Автомагистрали" прехвърля работите на частни фирми, заобикаляйки законовата забрана да наема подизпълнители. Реално в цялата схема липсва прозрачност, липсва конкуренция, липсва отчетност и публичен контрол.

Депутатите приеха единодушно предложението на БСП за одит на "Автомагистрали"

Депутатите приеха единодушно предложението на БСП за одит на "Автомагистрали"

Очаква се Сметната палата да започне проверка

Припомняме, че и социалистите също поискаха одит на дружеството.

От "Демократична България" посочват още, че в тази ситуация никой не може да каже кой носи отговорност и да гарантира за качеството и припомнят публикациите и експертни мнения, според които отсечки, изпълнявани от "Автомагистрали", струват до два пъти по-скъпо от други сравними като сложност и изпълнение пътни участъци.

АПИ не откриват нарушения в договора си с „Автомагистрали“

АПИ не откриват нарушения в договора си с „Автомагистрали“

В това увери председателят на АПИ Георги Терзийски

"Магистрала "Хемус" е проект с огромно национално значение, който ние подкрепяме, само че искаме да стане бързо, евтино и добре. Вместо това Борисов взима "Хемус" и нагло и открито казва, че ще стои на власт докато не го построи. Всъщност, ще стои на власт, докато не той и неговите приятели не осмучат през тази схема, използвайки "Хемус" за оправдание, колкото може повече. Христо Иванов се ангажира и в следващия парламент със законодателни промени да затворят тази корупционна дупка на първо място с въвеждане на реални електронни обществени поръчки, като така се гарантира прозрачност на всички етапи от възлагането до изпълнението.