Анализ на Агенция "Митници" за периода 2019-2021 г. установи избягване на заплащането на мита и ДДС за 1 милион лева при внос на електронни цигари за еднократна употреба.

До неначислените данъци се стига, след като голяма част от вноса на еднократни електронни цигари е деклариран от вносителите с неправилен тарифен код, което води до начисляване на мито с по-нисък процент и заплащане на по-малка стойност на мито и ДДС при внос.

Като неправилно класирани са установени продукти на стойност 28 млн. лв. Спрямо общия внос на е-цигари и течности, еднократните електронни цигари представляват близо 50% от внесените стоки. За тях са заплатени мита по ставка 3,7% в размер на около 1 млн. лева и ДДС при внос за 5,8 млн. лева. Анализът обаче показва, че при вноса на еднократни електронни цигари трябва да се използва по-висока ставка за митото - 6,5%. Така трябва да бъдат начислени и досъбрани още над 746 000 лева от мита и 178 000 лева ДДС от внос - общо 977 000 лева данъци.

Откриха контрабандни цигари в кутии с дамски чорапи и в седалки за дивани

Откриха контрабандни цигари в кутии с дамски чорапи и в седалки за дивани

Случаите са от снощи и сряда

По-ниският процент мито е свързан с посочването на неправилна тарифна позиция в митническите декларации. Според европейските митнически правила стоките се класират съгласно компонентата, която придава основния характер на продукта. В случая с електронните цигари за еднократна употреба това е течността за пушене, тъй като самото устройство не се използва и зарежда повторно, а след изчерпване на батерията и течността, се превръща в отпадък.

Установен е значителен ръст на вноса на електронни цигари за многократна употреба, течности за пушене и еднократни електронни цигари (електронни наргилета). Увеличава се и броят на фирмите-вносители, като през 2021 г. те са над 1300. Нараства и митническата стойност от малко над 7 млн. лева общо за предшестващите две години до близо 47 млн. лева само за 2021 г. Най-голям обем от продуктите пристигат от Китай, Хонконг и Великобритания.

Анализът показват, че еднократните електронни цигари трябва да бъдат облагани с мито 6,5%, а не с 3,7% - с каквато ставка се облагат устройствата за многократна употреба. Въпреки това голям брой от вносителите са декларирали еднократните електронни цигари в тарифната позиция с по-ниска ставка.

Митничари задържаха 10 800 къса нелегални цигари на Връшка чука

Митничари задържаха 10 800 къса нелегални цигари на Връшка чука

Те били скрити между хладилници