Междусъседски войни заради парното прогнозира Валентин Николов от ГЕРБ, който е член на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

Изключително сериозно напрежение между съседите ще възникне, ако се приеме предлагана промяна в закона за енергетиката.

Тя дава възможност без парно да останат всички в блока, ако 50% от домакинствата не си плащат сметките.

Според Николов войни между съседите ще има дори и когато членовете на етажната собственост решат да сключат договори с една или друга фирма и са с различни топломери.

Припомняме, до една година изтича гаранционният срок на топломерите и милиони уреди трябва да бъдат сменени. „Ние трябва да го решим по един или друг начин, също да спасим "Топлофикация", коментира Николов.

Според него проблеми има там, където са наследени проблемите с вертикалните щрангове. В новите блокове проблемите между съседите, които могат да възникнат, са по-малки, тъй като там щранговете са хоризонтални и има един топломер на входа, който може винаги да се спре.

Инфраструктурата е солидарна и поради тая причина ние търсим варианти как да направим така, че да оцелее "Топлофикация" и така и да не наказваме хората, които си плащат сметките, увери Николов.

„Единственият вариант е да увеличим процента на хората, които не са си платили сметките, така че да понесат солидарно отговорността", обясни депутатът
Валентин Николов припомни, че до края на ноември етажните собственици на една абонатна станция трябва да подпишат договори с топлинните счетоводители.