Парламентът ще изчиства подробностите около машинното гласуване. Това стана ясно от коментара в кулоарите на Народното събрание на шефката на правната комисия Анна Александрова. Вчера е било първото заседание на работната група, създадена за промени в Изборния кодекс, и има съгласие по няколко теми, като едната е именно машинното гласуване.

Ще се уточнява сертифицирането на машините, къде ще се съхраняват между отделните вотове. Ще се помисли дали да не се запази и гласуването с бюлетини. Пред самата Александрова избиратели споделяли, че не искат да гласуват машинно. Затова нейното лично мнение, че заедно с машинното гласуване трябва да остане и опцията за хартиен вот.

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

Има съгласие и за изчистването на избирателните списъци, както и за опростяване на протоколите, но това ще се решава, ако останат и хартиените бюлетини.

Мисли се и по проблема с обявяване на резултатите от социологически проучвания в деня на вота.

Ще има прецизиране и на разпоредбите с търговията с вот. Надявам се да постигнем максимално съгласие, каза Анна Александрова.

Щом Министерски съвет се занимава с темата за машинно гласуване, значи вероятността да се случи машинното гласуване е малко по-голяма. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за решението на кабинета да купи 15000 машини за гласуване.

Важният въпрос е какъв вид машинно гласуване ще се проведе, тъй като имало различни видове модерно машинно гласуване. Иначе ДПС са готови да помагат на кабинета с експертиза, за да се въведе машинното гласуване. 

Припомняме, консултациите за промени в Изборния кодекс, свикани от президента, все още не са приключили. Паралелно с това от "Воля" обявиха нова инициатива, която предполага свикване на референдум и с въпроси, които касаят изборния процес у нас. 

Извънпарламентарни партии като "Демократична България", АБВ и "Мир" отдавна настояват за въвеждане на демократичното гласуване. 

АБВ с инициатива за въвеждане на машинно гласуване

АБВ с инициатива за въвеждане на машинно гласуване

Партията ще иска среща с вицепремиера Томислав Дончев