От Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) не са дали нито стотинка на фирмите за доставка за храна в училищата. Не за първи път говорим за неразплатена доставка. През миналата 2018/2019 г не бяха платени парите за доставка на училищен плод и мляко. Фирмите-доставчици трудно намират решение.

Това каза Милена Рашева, управител на "Ню Проджектс" по време на пресконференция на БТА, във връзка с одобрените заявители по схема "Училищен плод" и "Училищно мляко". По думите й от ДФЗ дължат 766 220 хиляди лв. само за 2019 година.

Тя констатира, че вторият проблем е свързан с изменението на наредбата. Рашева обясни, че в едно от училищата са доставени 50 ябълки, но доставката за тях не е платена. Директорът си избира лице, което да раздава тези продукти с мотив по-висок контрол на продуктите, поясни тя.

Преведоха близо 4,5 млн. лв за плодове и мляко в училищата

Преведоха близо 4,5 млн. лв за плодове и мляко в училищата

От тях близо 3,8 млн. лв. (3 749 671 лв.) са за реализирани доставки на мляко

"Какво се случи вече почти година, питаме какво става с този бюджет и защо нито една фирма в България не е получила нито една стотинка и постоянно ни се казва, че няма пари. Законно ли е или незаконно да се издават актове, да се определя бюджет и ние да правим разходи, които да не бъдат платени?", каза Рашева.

Идва новата година и ние питаме ще бъдат ли те платени нашите разходите, попита Рашева. Тя коментира, че е завела дело за пропуснати ползи като допълни, че си иска лихвите. Управителката на фирмата цитира отговора на ДФЗ във връзка отправената молба към тях.

Тя обясни, че от Фонда са й отговорили, че липсва правен елемент както и това, че няма договор между двете фирми. Рашева поясни, че има информация от други колеги, направили искания срещу ДФЗ. Рашева заяви, че за няколко месеца е изпратила 13 молби, отделно от това и искания до ДФЗ за изплащане на парите й.

Милена Рашева, коментира, че има образувано дело срещу ДФЗ. "Във връзка със съдебното производство ми бе предоставено преписките от колегите изпълнители. Не се посочват доставка за плодове, оказа се, че фирма, която кандидатства по училищен фонд не е задължена да предостави транспортни средства, защото агенция по храните, не издава регистрация на автомобилите по чл 12.

Три фирми са одобрени без регистрирани транспортни средства. Нашата фирма има транспортни средства, но се оказва, че ДФЗ одобрява фирми без транспортни средства. Друга група от фирми се установява, че няма регистрирани транспортни средства и нямат удостоверени по чл. 12. Предоставят един договор и фонда казва - "да, добре, може да извършваш доставките", обобщи ситуацията Рашева.

Димитър Димитров, директор на дирекция против измами, призова да не използват децата и да няма атака срещу тях дали ще имат храна за тях или не.

По думите му от фирма "Ню Проджектс"спестяват оплакване, което е било срещу нея. "Доставяте храна, която уж е доставена от вашата фирма, но реално не е и реално съвсем други лица извършват доставката, а се издава фактура от вашата фирма. Фокусът ми е, че вие не извършвате доставките и това е установено. Ние няма как да ви платим, като вие не извършвате доставката", каза Димитров.