Национална асоциация "Българско Черноморие" заявява, че истинските проблемите не са на Седемте рилски езера, а проблемите на плажната ивица по Черноморието.

Природозащитниците са категорични, че проявата на хората влезли в езерото "Близнака" не е за адмирации, но не бива да се обръща толкова сериозно внимание на създалата се ситуация.

"Езерото си е същото, няма замърсяване и не е увредено. Не оневиняваме младежите, нека си платят глобата", заявяват от асоциацията.

Според тях обаче истинският проблем свързан със замърсяване е по плажната ивица, от Дуранкулак до Резово, и то се дължи на десетките незаконно къмпингуващи българи и чужденци, чийто брой се увеличава. Според асоциацията именно на къмпингуващите са основната причина за огромното количество боклуци и изсечената в близост гора.

"Никакъв ред и спазване на елементарни хигиенни правила. Превърнали са се в истинско бедствие за природата, местните хора, но и за другите туристи", категорични са от асоциацията.

Според тях държавите институции са абдикирали и не могат да се справят с този вид "култура".

Припомняме, че днес коалиция "За да остане природа в България" обвиниха МОСВ за проблемите на рилските езера и разпиляването на 600 000 лв бюджетни средства. Според тях министерството не прави проверки на защитените територии и не предприема необходимите мерки за ограничаване достъпа на хора в района на Седемте рилски езера.