Между 8 и 10 ноември децата от 1 до 4 клас трябва да се върнат в училище. За това настоя председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева пред БНТ.

По думите ѝ изключително пагубно е децата да стоят вкъщи. Това е убийствено за родителите, учителите и грамотността, ако продължаваме така да се неглижира присъственото обучение, ще бъде пагубно за много поколения деца и родители, предупреди Такева.

Според нея трябва да се взимат решения в движение и затова се създава усещане за хаос. Макар и пагубно, решението да си останат вкъщи децата от 1 до 4 клас, е да се опази животът и здравето и на децата, и на родителите, а и на учителите. Нека да не се сърди никой, защото се намираме в сложна ситуация. Трябва фино, колегиално и професионално да решаваме проблемите, категорична бе Такева.

Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Осигуряване на максимално безопасна среда

40% от членовете на СБУ са ваксинирани и имат зелени сертификати. Тя настоя да се работи за правила как да се работи по време на пандемия.

Янка Такева подчерта, че задължителната ваксинация е политическо решение. В България ваксинирането е на доброволен принцип, тогава едни ще се ваксинират, други няма да се ваксинират, подчерта Такева, която не подкрепя задължителната ваксинация.