Учебната година за учениците от цялата страна ще започне въпреки ремонтите на сградите, които ще продължат и след 15-ти септември.

Това уверение направи министърът на образованието Красимир Вълчев, който проведе среща с директори на училища в Русенска област, информира кореспондент на БНР.

Само едно столично училище започва учебната година с ремонт

Само едно столично училище започва учебната година с ремонт

Ще се ремонтират и две детски градини

Най-голям е проблемът за децата в Кърджали, където се ремонтират сградите на училища, в които учат 60% от децата. Те ще трябва да бъдат прехвърлени в други сгради, които пък нямат достатъчен капацитет. В Русе също има проблем с разпределянето на учениците на Средно училище "Христо Ботев", но и двата случая няма да се отразят на началото на учебната година и тя ще започне тържествено, стана ясно от думите на Вълчев.

Просветният министър очерта посоката за развитие на образованието.

Според него в момента предизвикателство пред образователната система е подготовката на деца, които ще бъдат на пазара на труда, където голяма част от сегашните професии няма да съществуват. Вълчев добави, че трябва да подготвят повече деца, които не само използват дигитални устройство, а и са оператори на по-сложни машини, дигитални създатели. Министърът добави, че много разчитат на математическите гимназии.

"Най-важният въпрос е ние да имаме учители по математика, по физика, въобще по природни науки", смята той.

Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя.

"Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя", каза министърът. Той препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите.

По думите му въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници.

Училището трябва да възпитава и в толерантност, когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година.

Друг акцент в срещата с директорите на детски градини и училища бяха новите моменти в организацията на работа, дейността на екипите за обхват на децата в образователната система, преминаването към едносменен режим и обновяването на материалната база.

Министърът заяви, цитиран от "Фокус", че се диференцира срокът за преминаване на всички училища в България в едносменен режим, като най-много време ще бъде дадено на най-големите общини. За София срокът ще е 10 г., а за Варна - 9 г.

"Това включва и дострояване на училища, и намаляване на приема на ученици", обясни Вълчев.

Двусменният режим на преподаване съществува в над 400 училища в страната. Приблизително една четвърт от тях са в столицата. Преди година МОН си постави значително по-амбициозен срок за премахването на двете смени - 2021 г.