45 училища и детски градини в столицата се ремонтират това лято. Очакваме само в 2 детски градини и в 1 училище да не може да бъде открита учебната година. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след проверката на строителните работи на разширението на Първа английска гимназия и 112 Основно училище.

В район "Младост" има забавяне в някои от обектите, каза Фандъкова. По думите й договорите са сключени късно.

"Тази година инвестираме в основни ремонти и строителство близо 21 млн.лв. От тях малко под 10 млн. са за основни ремонти, а близо 11 млн. за строителство", добави Фандъкова.

Училището, в което учебната година ще започне с ремонт, е 44-то в район "Подуяне", където тече голяма реконструкция.

За да не се загубят средствата от националния фонд се е взело решение ремонтните дейности да продължат. Има създадена организация децата да бъдат пренасочени в друго училище, увери столичният кмет. Подобна е ситуацията и в детска градина в район "Люлин", където също се прави цялостна реконструкция.

Ремонтите и в други училища и детски градини продължават след 15 септември, но те няма да пречат на учебния процес, заяви още Фандъкова.

Три училища в София все още нямат физкултурни салони.

"С проектобюджета за следващата година продължаваме с инвестициите за физкултурните салони. Включено е 37-мо училище в Люлин. През 2019-2020г. в проектобюджетите по план сме заложили и физкултурните салони в с. Мрамор и Негован", каза зам.-кметът Ирина Савина.

По отношение на разширяването на Първа английска гимназия и 112 ОУ, Фандъкова обясни, че в момента се изпълнява първият етап от разширението на сградата. Очаква се до средата на есента да бъде изградена основната конструкция, за да може през зимата да се работи и да се довършват дейностите, добави Фандъкова. Тя увери, че за 6 май обектът ще е завършен и за другата учебна година двете училища ще се сдобият с 16 нови класни стаи.

Вторият етап, който ще започне веднага след като приключи първият етап, включва разширение на друга част от сградата със строителство на нов физкултурен салон и още класни стаи и кабинети. "На практика след завършването на втория етап ще удвоим капацитета на сградата на двете училища", уточни Фандъкова.