В петък с полет от Атина пристигат у нас първите двама мигранти от Гърция, които ще трябва да се интегрират в страната ни.

Припомняме, в изпълнение на Решения на Съвета на ЕС за установяване на временни мерки в областта на международната закрила в полза на Италия и Гърция, България пое ангажимент за приемане на 1302 лица в явна нужда от закрила. Още на 4 ноември 2015 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) изпрати заявления за преместване на 40 лица от Италия и 60 лица от Гърция.

Първите две лица, които ще бъдат преместени от Гърция в България, пристигнат в петък в 10.45 ч. с полет от гръцката столица.

Още от миналата година обаче съществува един сериозен проблем. Бежанците от Италия и Гърция не желаят да идват в страната ни. Те бойкотрат плана на ЕС за разпределението им на квотен принцип из страните членки на съюза, като много от тях, според ДАБ, отказват да ходят и в Австрия и Швеция. Целта на почти всички е да стигнат Германия.

И сега бежанските центрове у нас са почти свободни. Почти всички регистрирани напускат България, независимо дали са получили бежански статут или чакат края на процедурата.

Затова и се появиха опасения, че европейският план за разселване на мигрантите може да пропадне.