По разпореждане на премиера Бойко Борисов и по повод постъпилите сигнали от медии, наложи се проверка на три обекта на българското Черноморие.

Това съобщи на брифинг в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов, който разкри резултатите от проверката на строителни обекти по Южното Черноморие.

ДНСК замрази строежите по къмпингите

ДНСК замрази строежите по къмпингите

Никой не уведомил ДНСК за изготвената стена на "Алепу", показа проверката

Той поясни, че става въпрос за паркинги и ресторанти на къмпинг "Градина", брегово-укрепително съоръжение и три жилищни сгради на плаж "Алепу" и ваканционно селище в района на къмпинг "Арапя".

Несторов отбеляза, че вчера дирекцията е направила оглед и проверка на документацията. Изводите са, по думите му, че строителството на ресторанта на къмпинг "Градина" ще бъде преустановено през зимния период и ще се концентрират върху техническата документация.

На къмпинг "Градина" строителството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК - Бургас ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж.

ДНСК замрази строежите по къмпингите

ДНСК замрази строежите по къмпингите

Никой не уведомил ДНСК за изготвената стена на "Алепу", показа проверката

По отношение на "Алепу" Несторов заяви, че има издадено разрешение за етапно реализиране на първия етап от брегово-укрепително съоръжение. След това ще се извърши мониторинг, необходимите изследвания и проверка от Министерството на регионалното развитие и благоустройството дали изпълнява функциите си. Вторият етап включва строителство на три жилищни сгради, но те не могат да започнат преди да се направи проверка на укрепителното съоръжение. В Созопол ще бъде извършена цялостна проверка на документацията.

За "Алепу" Несторов обясни, че освен проверка на документацията в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи.

Той напомни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол и съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лв.

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол съобщи, че има доста неизяснени проблеми относно проекта за строителство на 23 ваканционни сгради на къмпинг "Арапя", които са свързани с цялата инженерна инфраструктура. Той добави, че временният път съществува в регулационния план, но липсват всички план-схеми за захранването на обектите с ток, вода и канал. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете той.

Спряха и строителството на вили край "Арапя"

Спряха и строителството на вили край "Арапя"

Нямало довеждаща инфраструктура и заграждения на обекта

От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите "Арапя", "Градина" и "Алепу", съобщи Несторов. 

Той напомни, че след вчерашната проверка на място заради установените нарушения ще бъдат издадени заповеди за спиране на строителството на "Алепу" и "Арапя".

Иван Несторов каза още, че резултатите от проверките ще са ясни до седмица.

При наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж.

Несторов разкри, че над 50 000 пък са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен.