"На кой фронт да започна?" С такава шега даде първото си интервю пред медиите в парламента новият военен министър Драгомир Заков след поредица от зададени въпроси за това кои ще бъдат основните му приоритети. Припомняме, днес депутатите освободиха досегашния министър на отбраната Стефан Янев заради това, че не използва думата "война" заради ситуацията в Украйна.

Заков поиска от медиите първо да отиде в Министерство на отбраната, да се запознае с това до какъв етап е стигнал анализът на украинските искания и тогава да отговаря на въпроси. Ако българската армия не може да отговори на тези искания, ние няма как да отговорим на тях, добави министърът. "Нека да отида първо в министерството, цял ден съм бил на път, бях и в парламента и трябва да получа съответните брифинги. Така че нека да отида в министерството и следващите дни ще имаме доста възможности да се видим", обеща Заков.

Той увери още, че всички добри практики от наследството на досегашния министър на отбраната Стефан Янев ще бъдат продължени.

Кирил Петков: С такива приятели не ми трябват врагове

Кирил Петков: С такива приятели не ми трябват врагове

Карадайъ попита къде е бил премиерът още при първите изявления на Янев

Заков обясни, че премиерът бил много ясен и имало разговори в предишните дни за поста военен министър. Решението му да приеме поста било взето снощи, след разговор със семейството му и досега, което е правил досега, ще го прави в Министерство на отбраната. Всеки български посланик трябва да е готов да продължи да служи на България на какъвто и да било пост, подчерта Заков.

Той уточни, че работи с военните откакто е започнал в МВнР през 2002 г., а през последните 6 години е работил с около 60% от делегациите в НАТО, които са военнослужещи. Познават ме много хора в Министерство на отбраната и аз познавам тях, каза новият военен министър.

Запитан дали трябва да има съюзнически сили на територията на България, Заков отбеляза, че въпреки, че ситуацията е динамична, България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи сили на НАТО да дойдат, това ще стане при определена процедура. Това не става някои се обажда на България и идват сили на НАТО - това е процес на взимане на решения. България е част от решенията в НАТО, подчерта Заков.

Кирил Петков не очаква отпор за Драгомир Заков

Кирил Петков не очаква отпор за Драгомир Заков

Няма по-подготвен човек от него

"В момента се води война в Украйна, това е истината", изтъкна военният министър и добави, че никой български министър не може да му бъдат налагани решения.

Драгомир Заков увери, че Черно море е подсигурено и в момента, така че обществото може да бъде сигурно, че Черно море и България са осигурени. Той призова медиите да не го вкарват в подобни теми за това как би коментирал твърденията на премиера Кирил Петков, че Русия е бензиностанции с ракети. Аз мисля, че оценката за това, което се случва в Украйна е давана много ясно от международната общност, каза Заков.

Той увери, че това, което НАТО направило е безпрецедентно усилие да остави Русия на масата на преговорите. "Войната започна в момента, в който врата за диалог беше абсолютно широко отворено. Оттук нататък отговорите, мисля че сами може да ги намерите", категоричен бе военният министър.