Дупнишкият модел не е само модел на Дупница, а нещо, което се разпространява в България през последните години.

Докато се позволява хора с неособено ясен бизнес, с неособено ясни инструменти, да влизат в политическия живот, да заемат ръководни места в общини и държавната администрация, държавата ще бъде заплашена.

Това заяви в ефира на БТВ кметът на Благоевград Костадин Паскалев.

Сега, в навечерието на парламентарните избори, смятам, че е време да започне публичен дебат по тази тема и много ясно да си кажат господа политиците какви хора не биха допуснали в своите листи за участие в изборите, посочи Паскалев.

Всичко, което се случва от 1989 година насам, не е пряк израз на демокрация, смята още той.

"Олигархия в Благоевград няма, но има невероятна престъпност, която се намесва включително и в местния политически живот. В най-тежките години за България в присъствие на всякакви силови структури Благоевград остана чист", коментира благоевградският кмет.

"В момента нещата обаче не изглеждат така. Щом съществува този модел, значи има подкрепата на държавната администрация, за да може да се реализира", каза още той.

"Този тип концентриране на недиференцирана власт в една малка група хора е добре установена, устойчива форма на управление, може да се живее така, но на много ниско ниво на функциониране, а развитието предполага диференциация и интеграция", заяви от своя страна социалният антрополог Харалан Александров.  

"Странно е как човек в определен момент обиква насилника си и започва да се привързва към него", заяви Александров и сравни дупнишкият модел и подкрепата на най-бедните за Братя Галеви с крепостничеството в Русия.