Два нови гранично-полицейски кораба бяха доставени днес на пристанище Бургас за нуждите на Главна дирекция "Гранична полиция", съобщиха от МВР.

Корабите ще изпълняват задачи по охраната и контрола на вътрешните морски води, акваторията на пристанищата и рейдовете.

Те са 8-тонни, последно поколение плавателни съдове, с мощен радар и специална електроника за сателитна навигация. Корабите ще осъществяват обмен на данни с Международния координационно-информационен център в Бургас.

Двата катера могат да навлизат във води, дълбоки едва 60 см, и на практика ще достигат всяка точка от българския черноморски бряг.

Двигателите им развиват скорост от 38 възела. Екипажите ще са от по трима морски гранични полицаи.

Новите полицейски кораби са построени в италианска корабостроителница. Неин технически екип ги придружава и ще проведе обучение на българските екипажи.

„Това е поредната ни придобивка по линия на ФАР-проектите", каза главен комисар Красимир Петров, директор на ГДГП при пристигането на плавателните съдове, които ще патрулират предимно по крайбрежната ивица.

Предстои получаването на още кораби с по-голям тонаж за използване в икономическата зона и териториалните води.

След технически изпитания двата нови катера ще бъдат зачислени в състава на базата "Гранични полицейски кораби" - Бургас.

До момента по програма ФАР РГС- Бургас е получила 8 нови, съвременно оборудвани кораба, които повишават сигурността в контрола на морската ни граница, която е част от външната граница на Европейския съюз.