Няма опасност от преливане на язовири в страната и всичко е под контрол. Двама министри в един глас опровергават нападките от страна на депутата от БСП Корнелия Нинова.

Министърът на околната среда Ивелина Василева и министърът на енергетиката Теменужка Петкова уверяват днес, че ситуацията с водните басейни се следи непрекъснато и че няма опасност за щети за населението. Според обвиненията на Корнелия Нинова още една година не е извършен ремонт на опасните язовири.

Потоп не се очаква, нивата на реките се понижават. Не се очаква интензивно снеготопене”, заяви Ивелина Василева.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че обемът на язовирите, стопанисвани от предприятието към нейното министерство е 77,8 процента от общия заверен обем в страната.

По думите и резултатите от последните проверки показва, че състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва, е много добро.

Има потенциално опасни язовири, които се наблюдават, но към момента няма предпоставки те да прелеят, увери и главен комисар Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност".

"Не може да се играе със страховете на хората. Не може да се всява паника на базата на спекулации и данни за минали периоди", изрази възмущението си екоминистърът.