Започна държавното посещение на президента Георги Първанов в Държавата Израел, предаде БНР.

С официална церемония пред президентския дворец в Ерусалим българският държавен глава беше посрещнат от президента Шимон Перес.

Двете страни ще си сътрудничат в областта на икономиката и социалната сигурност.

След приключилата среща между президентите Георги Първанов и Шимон Перес в тяхно присъствие бяха подписани двустранни документи - Споразумение за икономическо сътрудничество между Република България и Държавата Израел и Спогодба за социална сигурност между двете държави.

От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на външните работи Ивайло Калфин и министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. От израелска страна документите подписаха заместник-министър председателя и министър на външните работи Ципи Ливни.

Това е първият международен договор между двете държави в областта на социалната сигурност, каза министър Масларова след подписването на спогодбата. По нейните думи документът ще засегне около 10-12 хиляди български евреи с право да работят в Израел.

Спогодбата се основава на еднаквото третиране на гражданите от двете държави в областта на социалната сигурност. Документът регламентира от коя от двете държави едно лице следва да ползва социална защита.

Като общ принцип е възприето прилагането на законодателството на договарящата страна, на чиято територия лицето упражнява трудовата си дейност.

Ако лицето упражнява трудовата си дейност на територията на двете държави, то към него се прилага законодателството на държавата, в която пребивава.

За определяне на размера на пенсиите от българската страна се възприема принципът на прякото изчисление.

Във връзка с покритите от спогодбата медицински грижи е предвидено разходите за оказана спешна медицинска помощ да са за сметка на институцията на страната, на чиято територия се е случила трудовата злополука или професионално заболяване.

Президентът Георги Първанов е уверен, че Израел и палестинците ще постигнат споразумение, което да регулира трайно конфликта в Близкия Изток.

Анализаторите наричат Перес „живата история на Израел", тъй като е участвал активно вече над половин век в израелската политика. В обръщението си към президента Първанов израелският президент Шимон Перес подчерта, че с визитата си българската делегация носи духа на свободата и демокрацията.

„Историята на Балканите е била тежка и предизвиква у мен вълнение, а България е толкова красива страна, която в определени моменти е предизвиквала териториалния апетит на съседите си." заяви Шимон Перес.

„Бъдещето на България е европейско, демократично и модерно. Израел оценява високо действията на България през Втората световна война, когато успяхте да спасихте голяма част от еврейската общност", допълни още той.

„През тази година ние ще отбележим 60 години от създаването на държавата Израел и 65 години от спасяването на огромната част от еврейската общност в България.", заяви Първанов.

„Тези две събития, тези два юбилея придават дълбок символизъм на нашата визита и сигурен съм, ще дадат мощен импулс за развитието на двустранните отношение.

Моята визита тук е израз на респекта, който имаме към ролята на Израел като политически фактор в Близкия Изток, в международните отношение. Респект и към целия този икономически, научен потенциал, който има Вашата държава.", коментира още българският президент.

По-късно днес Първанов ще посети Мемориала на Холокоста "Яд Вашем".