По време на криза науката не е нещо основно. В БАН не правят наука, а работят „феодални старци".

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в отговор на коментара на държавния глава Георги Първанов.

Според него с упреците си, че в Бюджет 2010 се съкращават средствата за наука, президентът всъщност защитава своите приятели в БАН.

По думите на Дянков наука по света се развива в университетите, а не в центрове като БАН.
Самата идея за БАН е от сталинистко време", отбеляза той.

Фактът че се намаляват парите за наука като цяло, финансовият министър обясни с това, че по време на криза трябва да се защитава реалната икономика и да се взимат мерки срещу безработицата.

По-рано президентът заяви, че кризата не може да бъде използвана като алиби за съкращаване на разходите в сферата на науката и на научните изследвания.

Ако не искат да чуят президента на България, да чуят президента на Съединените американски щати, посочи той в словото си по повод 65-та годишнина на Съюза на учените в България.

Ако средствата за наука продължават да се орязват, ограничават или в най-добрия случай се задържат на орязаното в рамките на тази година ниво от 0,3 %, забележете, от БВП, не можем, нямаме право да говорим убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието, отбеляза държавният глава.

Чудесно е, че имаме намерение да поощрим дарителството в спорта, а защо само в спорта, попита той.

Защо не и в науката и образованието, защо не в здравеопазването, заяви още Георги Първанов.
Според него са необходими същностни промени в структурата, в модела на развитие и финансиране на българската наука и развитие на кадрите и научното поприще.