"Тези клевети излязоха от много близки съратници на Цветан Василев", заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването "120 минути" по повод делото за ЕВН, по което е обвиняем.

Дянков беше обвинен, че е отклонил средствата от приватизацията на ЕВН, които трябвало да отидат в Сребърния фонд, но те са попаднали в бюджета.

"Много неща в България в последните десетина години се връщат, за съжаление, около КТБ и Цветан Василев", каза още Дянков.

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

Той е извършител, а Прокопиев подбудител, според обвинението

Той не пожела поименно да посочи кои са хората, от които е тръгнала клеветата.

"По тази тема ще говорим в бъдеще, но точно заради това не ме притеснява. Понеже я виждам като част от различна тема, която така или иначе ще излезе. Няма как да не излезе след толкова пари, които са загубени на българският народ. Просто да се продължава да се мълчи по темата КТБ - няма как", допълни Дянков.

Симеон Дянков обеща да отговори на интереса на прокуратурата

Симеон Дянков обеща да отговори на интереса на прокуратурата

Няма да има нужда да бъде обявяван за общодържавно издирване

Бившият финансов министър каза още, че много сериозно се е усъмнил в КТБ. "Заради това на два пъти - 2010 и началото на 2011 г., Министерството на финансите дръпна парите на министерствата и агенциите да не са в тази банка", припомни Дянков.

Той отрече някога да се е срещал с Цветан Василев или да се е запознавал с него.

"Популизмът навсякъде в Европа е вече на мода, в България пък от край време е на мода, независимо от кои партии", каза Симеон Дянков за политическата обстановка в страната ни.

Според него страната ни се е доближила много повече до Италия по политическа нестабилност.

Дянков призна, че съжалява, че не е увеличил учителските заплати, докато е заемал поста финансов министър. "Имахме възможност да увеличим рязко заплатите, не го направихме. Това е може би основният ми грях, трябваше да го направим и щеше да има ефект", каза още той.

"За изненада на повечето икономисти прогнозите не се сбъднаха, напротив - икономиката на Великобритания в последните 6 месеца се развива по-бързо, отколкото предишните 6 преди брекзит", каза Дянков.

Според него лудите политици донякъде помагат на икономиките на страните и прогнозира, че това ще се случи и в Съединените щати след избора на Доналд Тръмп за президент.