Ангел Джамбазки е най-разпознаваемият български евродепутат. Това сочат данни на "Бърометър България".

На въпрос кой български представител в Европейския парламент могат да назоват, 45,9% от българите посочват името на политика Ангел Джамбазки. Според изследователския център причина за това е активното участие на Джамбазки и във вътрешнополитически живот.

Снимка 370468

Източник: Барометър България

29,2% от анкетираните заявяват, че не се сещат за нито един български евродепутат, 1,6% назовават по име Петър Курумбашев, а 3% - Мария Габриел.

Оказва се, че българите не правят разлика между евродепутат и еврокомисар.

Останалата част от анкетираните - 20,3% познават по име някои от останалите 15 български пратеници в Европарламента.

35,3% от анкетираните отговарят, че ако изборите за Европарламент бяха днес те биха гласували за листата на ГЕРБ. 28,9% - БСП, 17,8% за Обединени патриоти, 15,2% - ДПС, за други биха гласували 2,8%. При така заявените нагласи ГЕРБ биха излъчили 6 или 5 евродепутата, БСП - 5 или 4, ОП - 3, ДПС - 3 или 2.

Европредседателството вдигна рейтинга на правителството

Европредседателството вдигна рейтинга на правителството

Над 70% от българите оценяват положително европредседателството ни

Така изразените нагласи за гласуване на изборите за Европарламент почти припокриват данните от преди месец.

Запазва се положителната нагласа на българите към работата на българското правителство като цяло, както и на министър-председателя и вицепремиерите.

Министерски съвет получава одобрение от 44% от българите, това бе и резултатът от минали месец. Премиерът Бойко Борисов е одобряван от 39% спрямо 37% през юни. Външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева получава одобрението на 24% от анкетираните спрямо 23% от миналия месец. Вицепремиерът Валери Симеонов отбелязва лек спад - одобряван е от 13% от участниците в проучването, а през миналия месец 15% са одобрявали дейността му. Работата на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов одобряват 36% от респондентите - с 1% повече от миналия месец. Заместник министър-председателят Томислав Дончев е одобряван от 30%, докато през юни 29% са изразили, че харесват работата му.

Снимка 370469

Източник: Барометър България