Доверието в правителството е изключително стабилно в края на българското европредседателство. Това сочат данни от изследване на Барометър България. За първи път доверието в правителството бележи ръст след едногодишно управление.

44% от българите одобряват работата на кабинета спрямо 43% през февруари.

Снимка 364742

Източник: Барометър България

Работата на министър-председателя Бойко Борисов се одобрява от 37% сега, а за сравнение в началото на европредседателството 35% от българите са заявили одобрение.

Заместниците на министър-председателя също получават по-високо одобрение в сравнение с февруари. Работата на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева е одобрявана от 23% в края на юни, а през февруари одобрението е било 22%. Това е и оценка като цяло за външнополитическата активност на кабинета по време на председателството на Съвета на ЕС.

Рейтингът на вицепремиера Валери Симеонов също се е повишил с 2% за периода от 13% през февруари до 15% през юни.

Доверието в ЕС спада по време на председателството, отчита АФИС

Доверието в ЕС спада по време на председателството, отчита АФИС

Омбудсманът и президентът с най-висок рейтинг

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов също отбелязва повишение в одобрението с 1% до 35%. той получава одобрението на 35% от българите, през февруари одобрението за него е било 34%. От изследователксия център посочват, че Красимир Каракачанов обичайно е рейтингов политик.

Вицепремиерът Томислав Дончев също повишава рейтинга си с 2% до 29%. От Барометър България посочват като причина за положителния му рейтинг позиция му да застане зад съпругата си по повод изказванията й в социална мрежа.

Българите дават положителна оценка и на българското председателство на Съвета на ЕС. Нагласите са, че то се е отразило положително на страната ни.

Снимка 364744

Източник: Барометър България

Силен национален вот предвещават мненията за изборите за евродепутати през 2019 г.

62,5% от анкетираните оценяват като положително за страната ни Българското европредседателство. То е негативно явление за 22,5%, които заявяват. 11,1% отговарят, че не могат да преценят, а 3,9% не отговарят на въпроса.

На въпрос на предстоящите избори за Европейски парламент 2019 г. за коя партия биха дали гласа си, най-голяма подкрепа получават ГЕРБ - 35,2%, за БСП - 28,6%, Обединени патриоти - 16,9%, ДПС - 14,9%. 1,8% биха гласували за други политически формации, а 2,6% заявяват, че няма да гласуват.

Така заявените нагласи сочат, че в Европейския парламент четири партии биха излъчили представители. Страната ни избира 17 от депутатите в ЕП.

При положение, че заявените нагласи за участие в европейските избори се реализират, то разпределението на мандатите по партии би било: за ГЕРБ - 6-7 места, за БСП - 5-6 места, за Обединените патриоти - 3, а за ДПС 2-3 евродепутатски места.

Снимка 364743

Източник: Барометър България