Подкрепата към Европейския съюз в България е 45,1%. Това сочат данни от изследване на Агенция АФИС, проведено между 8 и 12 юни. Според агенцията контрасто е, че доверието в Европейския съюз спада по време на българското европредседателство.

Снимка 363591

Източник: АФИС

Институциите, които превъзхождат по подкрепа у нас ЕС и се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани са националният омбудсман и президентът на републиката. Измерената подкрепа за президента и омбудсмана е съответно 58,4% и 60.3%.

След одобрението на Европейския съюз се нарежда подкрепата към местната власт (41%) и органите на реда (37.3%).

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Изследването на "Екзакта" идва дни след това на "Афис"

Правителството следва полицията по одобрение като е подкрепено от близо 32% от респондентите, а Парламентът печели симпатиите на 23 на сто от запитаните.

От АФИС изтъкват, че практически няма динамика спрямо резултатите от миналата година. Сравнението на данните показва, че най-силно е пострадал образът на полицията, а в най-високи амплитуди се е колебаело доверието в Европейския съюз и президента.

Снимка 363592

Източник: АФИС

От Агенцията са изготвили хипотези за възможните причини в спада на доверието. Според АФИС въъзможно е това да е предизвикано от:

  • Съюзът и най-вече администрацията в Брюксел в погледа на нарастващо мнозинство от българските граждани изгради образ на прагматично-бюрократична машина, която има множество собствени дневни редове, далечни или разминаващи се с дневния ред на обикновените българи. Ерозията на доверие е налице и тя не се отми през последните шест месеца, както се очакваше. Случи се по-скоро обратното.
  • Все повече българи, през последните години, декларират недоверие към ЕС - това са в по-голяма степен хората от по-малките населени места, по-ниско образованите и по-възрастните, които обаче са и най-активните гласоподаватели. За тези хора ползите от нашето членство са неясни и дори съмнителни.
  • Самото Председателство на Съвета на ЕС остана една полит-мистерия за голяма част от населението, най-вече като телевизионен сериал за ремонта на НДК, церемониални срещи и пищни обеди и вечери, букети, червени килимчета и показни форми на гостоприемство. 45% от анкетираните нямат преценка дали това Председателство е било успех или провал за България.
  • Погледнато глобално, политиката на ЕС повече обърква, отколкото внася яснота. Стовари се бежанска криза, настъпиха резки лутания между Русия и САЩ, при които ту Путин бе лош, ту Тръмп и обратно и всичко това се опакова във все по-често говорене на тема "Европа на две скорости".
Българите на трето място по доверие в ЕС

Българите на трето място по доверие в ЕС

56% от сънародниците ни имат доверие в структурите на ЕС