От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) в България се възмущават в писмо до министъра на здравеопазването Асена Сербезова, че иска спешно да предоставят информация за случаи на насилие над деца, вместо данните да бъдат получени от структурите на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), които разполагат с тях.

Разследват насилие над новородено в болницата в Търговище

Разследват насилие над новородено в болницата в Търговище

Назначена е съдебно - медицинска експертиза, извършват се разпити

"Уважаема проф. Сербезова, във връзка с ваше и на ДАЗД писмо с искане общопрактикуващите лекари спешно да предоставят до РЗИ информация за случаи на насилие над деца и между деца регистрирани в лечебните заведения за първична извънболнична медицинска помощ, ви уведомяваме, че исканата от вас информация е налична в регионалните отдели за закрила на детето, където я подаваме своевременно при установяване на случай на дете в риск", заявяват от НСОПЛБ.

общопрактикуващите лекари допълват, че Министерството на здравеопазването и ДАЗД трябва да данните получат от институцията, при която те са налични - регионалните подразделения на ДАЗД. "Не може да я изискват от общопрактикуващите лекари, защото така е регламентирано в чл. 5 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност: "Чл. 5.(2) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство.", изтъкват от стружението.

Ученици биха с камшик 11-годишно дете в Бобошево

Ученици биха с камшик 11-годишно дете в Бобошево

Сигналът е подаден от училищното ръководство

"В условията на вече напреднала електронизация на системата на здравеопазването, за нас е необосновано и нерационално да се търси от общопрактикуващите лекари посочената информация и да се създава допълнителна административна тежест, която "изяжда" времето за работа с нашите пациенти. Настояваме да добиете необходимите Ви данни по предвиденият от закона начин", подчертават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.