Над една трета от българите ходят на работа болни от страх да не загубят работното си място.

Това показват резултатите от онлайн проучване, проведено в периода между 1-ви и 25-ти октомври сред посетителите на сайта за работа и онлайн подбор на персонал BestJobs.bg.

Във време, в което все по-често се говори за нарастващата безработица, на много служители им се налага да правят избор, който преди година беше немислим, а именно - избор между собственото им здраве и присъствието на работното място.

На въпроса налагало ли Ви се е да ходите болен на работа, 48% от анкетираните са отговорили, че имат прекалено много работа за да отсъстват.

34% не биха рискували да загубят работата си заради болест в тази криза.

Едва 5% са заявили, че не им се е налагало да ходят на работа, когато не са добре, защото могат да работят от вкъщи, ако се налага. 13% са категорични, че си взимат болнични, за да се оправят.

Мнозинството от респондентите, които са посочили, че когато са болни не ходят на работа, попадат в най-младата възрастова група 18-25г.

При останалите групи:
25г.-35г., 35г.-45г. и 45+ преобладават отговорите, в които потвърждават, че дори и болни им се е налагало да бъдат на работното място било, поради големия обем на работа, която имат да свършат или поради страх, че могат да загубят своята позиция.

Заетите в сфери като Софтуер/ИТ услуги и Здраве и Фармация, са тези, които или имат възможност да работят и от вкъщи (това са посочили 85% от IT служителите), или не са на работа, когото са болни (54% от всички, посочили последния отговор са служители в здравния или фармацевтичния сектор).

От своя страна, също така ясно се очертават отраслите, в които служителите са на работа, независимо от здравословното си състояние.
Това са:
Банки/Застрховане/Финанси; Енергетика/ Химия/ Минна индустрия;
Инженерство/Производство и Търговия на едро/дребно.

Видно е, че тук попадат сферите, които най-силно са засегнати от кризата, което е причина и служителите да не смеят да излязат в болнични, поради опасения, че няма да успеят да се справят с нарасналия обем работа (в следствие на вече съкратени колеги) или поради страх, че ако отсъстват, дори и заради здравето си, те ще са следващите потенциално освободени
служители.

Във всяка от посочените сфери служителите, които са дали първите два отговора са над 75%