Нитратите все още причиняват носещо вреди замърсяване на водите в ЕС. За това се предупреждава в последния доклад на Европейската комисия относно прилагането на Директивата за нитратите (въз основа на данни за периода 2016—2019 г.).

Посочва се, че завишеното съдържание на нитрати във водата е вредно както за човешкото здраве, така и за екосистемите. Причината е, че води до изчерпване на кислорода и еутрофикация.

На местата, където националните органи и земеделските стопани са постигнали пречистване на водите, се отчита положително въздействие върху снабдяването с питейна вода и биологичното разнообразие, а също и върху сектори като рибарството и туризма, които зависят от тях. Въпреки това прекомерното наторяване продължава да бъде проблем в много части на ЕС.

Според комисаря по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс прилагането на Директивата за нитратите през последните 30 години е довело до цялостното повишаване на качеството на водите в ЕС. Ритъмът на промяната по негови думи обаче не е достатъчен, за да се предотврати увреждането на човешкото здраве и да се съхранят крехките екосистеми. В съответствие с Европейския зелен пакт сега са необходими спешни действия за постигане на устойчиво селско стопанство и защита на така ценното ни водоснабдяване, заявява още той.

Жители в ловешко село протестират от нитрати в питейната вода

Жители в ловешко село протестират от нитрати в питейната вода

Водата е негодна за пиене, особено за деца до 3-годишна възраст

Въпреки че концентрациите на нитрати са намалели и в повърхностните, и в подземните води в ЕС в сравнение с положението преди приемането на Директивата през 1991 г., според доклада през последното десетилетие постигнатият напредък е незначителен и замърсяването с хранителни вещества от селското стопанство все още е сериозен проблем за много държави членки.

За периода 2016—2019 г. в държавите членки надвишаване на пределно допустимата концентрация на нитрати, определена за питейната вода, е отчетено при 14,1% от подземните води. Според констатациите водата, докладвана като еутрофна в ЕС, включва 81% от морските води, 31% от крайбрежните води, 36% от реките и 32% от езерата.

Посочва се, че ЕК ще предприеме действия за подобряване на съответствието с Директивата за нитратите, която е предпоставка за постигане на целта на Европейския зелен пакт за намаляване на загубите на хранителни вещества с поне 50% до 2030 г. Това изисква засилени мерки в повечето държави членки на национално и регионално равнище.

Независимо че качеството на националните програми за действие като цяло се е подобрило, в много случаи въведените мерки не са достатъчно ефективни за борба със замърсяването в области, в които селскостопанският натиск се е увеличил. Също така в борбата със замърсяването с нитрати на национално равнище трябва по-добре да се отчита въздействието на изменението на климата.

Три розаварни замърсили реките в Пловдивско за ден

Три розаварни замърсили реките в Пловдивско за ден

Взети са проби, издадени са предписания

Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Финландия, Унгария, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша и Испания пък държавите, изправени пред най-големите предизвикателства при справянето със замърсяването с хранителни вещества от селското стопанство.

Съгласно доклада на ЕК обаче България е сред страните, в които замърсяването също следва спешно да бъде намалено. В същата категория попадат и Кипър, Естония, Франция, Италия, Португалия и Румъния.