Съмнителни са шансовете кабинетът да изкара мандата си докрай, въпреки дадените завки за това.

Около тази позиция се обединиха пред "Денят ON AIR" социологът Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

"Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика", заяви Томов.

Той определя като малки шансовете на правителството да завърши мандата си, а масовите протести обичайно водят до оставки.

Кабинетът остава, Борисов също

Кабинетът остава, Борисов също

За Валери Симеонов нямало други варианти

"Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено мнение, уличните протести, няма да е в състояние да овладее", отбеляза той.

По думите на Кръстев ситуацията е доста динамична.

Според него вече имаме по-голяма яснота за това, което е допустимо в очите на правителството. България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.

"Борисов не е човекът, който досега е показал поне емпирично в историята, че страхува от подаване на оставка или от избори. Дори от служебен кабинет, който не е изготвен от близък до партията", обясни Кръстев.

Двамата са скептични и относно служебен кабинет.

"Служебен кабинет не е необходим. Но Конституцията не допуска такова решение", обясни Томов.

28-ият протест приключи мирно, блокадите остават

28-ият протест приключи мирно, блокадите остават

Протестиращите все така настояват за оставка на правителството...

По мнението на Кръстев, служебен кабинет може и да не се справи с политическите и икономически предизвикателства.