Електронен регистър на бомбоубежищата в България ще заработи от следващата седмица. Това каза в Благоевград директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов, съобщи БГНЕС.

"Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. Подготвя се електронен регистър, който ще бъде активиран следващата седмица", заяви Николов.

Чрез интернет ще може всеки да открие кое бомбоубежище трябва да използва при нужда и кой е най-прекият път до него.

Разполагаме с около 600 скривалища

Разполагаме с около 600 скривалища

Противорадиационните укрития са 153

"На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища", посочи той.

Гл. комисар Николов добави, че оборудването в убежищата е старо, но конструктивните изисквания са спазени. По думите му не вижда кой и защо ще ни напада.

"При информация за бедствие или друга опасност, тежки ПТП-та, хората ще бъдат уведомявани чрез текстови съобщения от мобилните оператори. Обществената поръчка предстои да бъде подписана", каза още Николай Николов.

Няма опасност у нас от радиация от Запорожката АЕЦ

Няма опасност у нас от радиация от Запорожката АЕЦ

Към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод

По отношение на убежищата кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че Общината има готовност да реагира при нужда, като има възможност хората да ползват и други укрития.

Снимка 565734

Източник: БГНЕС

Директорът на ГДПБЗН присъства на официалния старт на дейностите по изграждане на тренировъчен център на пожарната в Благоевград. Сградата ще бъде разположена в м. Поповка в землището на село Покровник. Тренировъчният център се създава по българо-гръцкия проект Floodguard "Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район", който се финансира по Програма Interreg V-A Гърция-България 2014-2020 г. и трябва да бъде изпълнен в срок от 10 месеца. Стойността на дейностите е 4.5 млн. евро. Символичнното начало на строителството бе поставено от кмета на града Илко Стоянов, който разби бутилка шампанско във фадрома.

Снимка 565731

Източник: БГНЕС

"Дадохме старт на новия учебен корпус за подготовка на нашите пожарникари и спасители в Благоевград, а и не само. Проектът е финансиран по проект за трансгранично сътрудничество. Очаква се той да бъде реализиран за 10 месеца. Ще има и бърза връзка с магистрала "Струма" за по-бърза логистика и действие", каза гл. комисар Николов.

Снимка 565730

Източник: БГНЕС

Корпусът ще разполага с три гаражни клетки за противопожарни автомобили, с офиси за административно обслужване, с ремонтна база и стая за огнеборците. В базата ще могат да се обучават едновременно до 30 души, сред които и доброволци.