"България ще бъде вече много по-защитена и ще разполага с допълнителни инструменти, за да се справи с една евентуална бежанска вълна, която идва най-вече от Турция". Това каза в интервю за БНР евродепутатката Елена Йончева, коментирайки споразумението, постигнато в края на Португалското председателство на Съвета на ЕС, за създаване на нова Европейска агенция по убежището. По думите ѝ досега големият натиск от мигранти е бил поеман предимно от държавите на първа линия - Италия, Испания и България.

Тя подчерта, че е от български интерес да има обща европейска политика на солидарност, която да позволи търсещите убежище, когато влязат в България, да бъдат разпределени в останалите държави от ЕС.

Хванаха 29 мигранти и двама трафиканти край Любимец

Хванаха 29 мигранти и двама трафиканти край Любимец

Двамата са работели срещу заплащане

"Европейската агенция по убежището е в интерес на нашата национална сигурност".

"Една такава агенция, която увеличава своите правомощия, инструменти и бюджет, ще може да филтрира действителните бежанци, бягащи от война, и тези, които нямат основание да искат убежище, а са икономически емигранти. ... Тази агенция ще ни помогне да се справяме с миграционния натиск и няма да разчитаме на благоволението на тези, които управляват в даден момент в Турция, например", обясни още Йончева.

Страните от Вишеградската четворка, сред които е и Унгария, в момента отказват да проявят солидарност и да приемат част от бежанците. Затова подобни общоевропейски решения са исторически - тежестта трябва да бъде разпределена, ЕС да осигури експертна и техническа помощ, за да има точна преценка кои от мигрантите са икономически, кои представляват заплаха за сигурността и кои действително бягат от война и търсят убежище. По-голямата концентрация на усилията в този етап ще помогне постепенно мигрантският поток да намалее. Освен това ще се ускори процесът по връщането на кандидатите, чиито молби за закрила са отхвърлени.

Йончева припомни, че дори и при съществуващото споразумение на Анкара с ЕС, управляващите в южната съседка използват бежанския натиск за изнудване в отношенията си с Брюксел.

Тя изброи още някои от функциите на агенцията. Нейни представители ще проучват на място ситуацията в потенциални зони на конфликти, за да има предварителна готовност за евентуална бежанска вълна. Общо 500 експерти ще са част от т. нар. резервен пул и при необходимост ще участват във филтрирането на документите на пристигащите в държавите членки. Те ще могат да свалят пръстови отпечатъци, да попълват базите с данни, да преценяват за евентуална заплаха от тероризъм и др.

Споразумението е първият реален пробив, който ще деблокира всички останали предложения в посока на преразпределение на отговорността, коментира Елена Йончева. По направените през 2016 г. законодателни предложения от Европейската комисия, които биха помогнали и на България, нямаше напредък в продължение на четири години.