Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

По дебата, започнал преди две години, има решение на Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

"Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки." - коментира Радев.

Той поясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се е, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин, например, пести около 54 стотинки годишно.

Същевременно последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Наблюдава се увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания и безсънието, зачестяват пътните произшествия.

"Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис." - обобщи евродепутатът.