Страната е много по-богата. Тази констатация за България направи бившият председател на ЕК Жозе Барозу пред студенти в София по време на лекцията си "Дигитални граждани на Европа и света“.

Той отчете, че усвояваме европейските средства, че развиваме инфраструктурата си. Според него и социалният статус на българите се повишил, което било доказателство, че мястото ни е в европейското семейство.

Барозу в София с тур между „Дондуков” 1 и 2

Барозу в София с тур между „Дондуков” 1 и 2

Срещата с министър-председателя стана причина

Акцент той постави върху дигиталната икономика, като Барозу настоява за единен европейски дигитален пазар. Дигиталната икономика е тенденция, изтъкна той като според него тя носи ползи и за другите икономически аспекти.

Само 7 % от малките и средни предприятия в ЕС работят трансгранично, обяви Жозе Барозу. В това отношение Старият континент изостава спрямо САЩ.
По думите на бившия председател на ЕК Брюксел има стратегия за развитие на онлайн търговията. Трябва да се развиват и колаборативните икономики, по мнението на Жозе Барозу. Това променя живота на много хора, убеден е той.
Приходите в ЕС от такива колаборативни услуги възлизат на 27 милиарда евро за миналата година, подчерта Барозу. Пример за такава колаборативна услуга са споделените пътувания.

Трябвало обаче да има общи правила за бизнеса в Европа. Освен това някои индустрии трябвало да се дигитализират. Само 2% от малките и средни предприятия в ЕС могат да ползват важни дигитални процеси в тяхното производство и услуги, коментира Жозе Барозу. Трябва да укрепваме силата на Европа в дигиталната област, иска той.

5 милиарда евро са заделени до 2020 за публично-частно партньорство за дигитални иновации.

Страната ни също може да черпи ползи в тази сфера, по мнението на бившия председател на ЕК. Да не забравяме дигиталната инфраструктура, настоя Барозу.

Европа е уязвима, но от друга страна е и много устойчива, подчерта той в коментар за актуалната ситуация на Стария континент. Интеграционните сили били по-силни от силите на дезинтеграцията. Според него всички трябва да се ангажират с европейския проект.

Европа е част от решението, категоричен е Барозу, който е оптимист за разрешаване на миграционната криза.