Ние се интересуваме изключително много от въпросите, свързани с правната сигурност в България, която е критерий за ЕС.

Това каза след приключването на срещата с председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов немският посланик Михаил Гайер.

Той уточни, че в страните от ЕС правната сигурност е положително условие за инвестиция в дадена държава.

Посланик Гайер определи сътрудничеството между българските и немските съдилища като изключително тясно и приятелско.

Що се касае до Софийски градски съд, ние с него имаме традиционно-приятелски отношения от доста време, заяви Гайер и уточни, че посещението му е случайно съвпадение с посещението на делегация от ЕК, занимаваща се с въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

В заключение посланик Гайер каза, че европейските посланици са силно заинтересовани да получат информация, по какъв начин се осъществява правосъдие в българските съдилища.

Тук господин Михайлов ни бе много полезен, защото ни запозна с пълна и подробна статистика за дейността на СГС, добави дипломатът.

Председателят на СГС Светлин Михайлов определи от своя страна срещата с немския посланик като традиционна за съда.

Ние представихме нашите становища и изявихме желанието срещите да не протичат само под формата на семинар, а да се задълбочат контактите ни, допълни съдия Михайлов.

Председателят на СГС посочи необходимостта от споразумение с немски съдилища.

Това трябва да обвърже нашите две правни системи и да послужи като обмяна на опит в прилагането на европейското законодателство, каза в заключение Светлин Михайлов.