Осигуряване на границите на ЕС е един от приоритетите на ЕС. ЕП има своята роля на контролираща институция, това е демократичен контрол. Ролята на Фронтекс е роля на координатор.
Това стана ясно от думите на Мари-Кристин Вержиа след посещението на членовете на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към ЕП. Членовете на комисията са посетили ГКПП "Капитан Андреево", центъра за бежанци в Любимец. Целта е била запознаване със сътрудничеството между Фронтекс и България.

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Влизането в Шенген не е изгодно за България сега според Райчев

Ако не влезем сега в чакалнята на Еврозоната, това може да се забави много

"Равносметката от посещението е положителна. Получихме отговори на поставените въпроси. Като цяло имахме богат обмен на информация. Установихме, че има воля за подобрявяне. Подобрен е механизмът за подаване на жалби и Фронтекс обясниха, че работят по това, както и се работи по измерение права на човека", заяви френската евродепутатка.

Остават все още въпроси като този за броя лица, които преминават границата, особено 24 часовият период за установяване на самоличността им, както и какво става по центровете, уточни Вержиа.

"Притеснени сме от полицейското сътрудничество с Турция, особено по отношение на лицата, които искат убежище в ЕС", добави тя.

Вержиа уточни, че искат да са сигурни, че когато турски граждани поискат убежище в Европа, ще го имат.

Съдят България в Страсбург заради предадените на Турция "гюленисти"

Съдят България в Страсбург заради предадените на Турция "гюленисти"

Семействата на двама от турските граждани

За ЕП е важно България и Румъния да се присъединят към Шенген, категорична беше Вержиа.

Евродепутатът Емил Радев заяви, че са успели да видят как работи системата, как се установява фалшив паспорт, протичане на патрулни мисии по зелената граница. Визитата е съвпаднала със задържането на високопоставен член на ИДИЛ, уточни Радев.

Не можем да разграничим "гюленистите" от мигрантите, обяви властта

Не можем да разграничим "гюленистите" от мигрантите, обяви властта

Вярвайте на службите си, призова премиерът Борисов

"Доказахме, че охраняваме добре европейската граница", категоричен беше българският евродепутат.