Над 90% от софиянци спазват правилата. Ако спазваме правилата, няма да има тежки забрани. В това увери в сутрешния блок на БиТиВи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ние хигиенизираме домовете си и всички дават повече от себе си като средства и труд в името на здравето на семействата ни. Една от двете мерки са освен почистването на входните блокови пространства, но и дистанцията. Задачите, които дава Фандъкова на Столична община, са за дезинфекция и подпомагане на възрастните хора. Всеки ден 310 човека получават безплатна храна.

Всякакви сигнали могат да се поддават за нарушаване на мерките. Районните кметове трябва да следят за спазването на разпоредбите на щаба, но за всеки вход в блоковете и кооперациите - дали е почистен или не - не могат да следят. Хората са интелигентни и не е задължително да се прилагат санкции, защото колкото сме по-дисциплинирани и отговорни, толкова мерките ще бъдат по-приемливи и могат да паднат по-бързо, подчерта Фандъкова.

"София е огромен град, всичко зависи от нас. Нарушаване на правилата не застрашава само нас самите, а застрашава всички и създава тежки условия за лекарите. Нека да вслушаме в обръщението на лекарите", призова столичният кмет обществото.

Иначе кметицата не се е тествала за наличие на коронавирус в близките дни. Преди месец е имала признаци на заболяване, но тестът се оказал отрицателен

Над 500 акта са съставени за различни нарушения - за неносене на маска, нарушения на забраните, включително и за физическа дистанция.

В парковете забраните се спазват в голяма степен. Мерките по пазарите не дадоха резултат, отчете Йорданка Фандъкова и призова хората търпеливо да изчакват пред магазините, да влизат на части и да носят правилно маските.

Заваляха жалби в съда срещу задължителното носене на маски

Заваляха жалби в съда срещу задължителното носене на маски

Повечето жалби са изпратени през уикенда

Основните мерки в подкрепата на бизнеса и производителите на селско стопанска продукция Столична община предлага търговците да не плащат наеми за времето, в което не са работили. Ако търговците ни помогнат, някои от мерките на пазарите ще бъдат преразгледани, каза още кметицата.

На настоящия етап преди Великден е изключено да се говори за каквато и да е промяна за посещение на паркове и градини. В час-пик на метрото ще има намаление на интервала на движение.