Днес във Върховния административен съд са постъпили над 400 жалби срещу задължителното носене на маски в столицата.

Припомняме, че от 12 април носенето на защитна маска или друго средство е задължително. Заповедта бе издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Днес по-рано шефът на СДВР съобщи, че за столицата през уикенда са издадени 290 акта, от които 90 са за неносене на маски.

Повечето от жалбите са изпратени на електронната поща на съда пред уикенда, като се очаква да започнат да постъпват и по пощата.

Предстои администрирането и на всички жалби срещу други заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с въведеното в страната извънредно положение.

Припомняме, че преди два дни от ВАС съобщиха, че вече са планирани над 400 административни дела, попадащи в приложение към чл. 3, т. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Те ще бъдат разгледани в открити съдебни заседания до края на извънредното положение на 13 май.

Междувременно от АБАС - Асоциацията на българските административни съдии обявиха кампания за тестване на своите членове за COVID-19. Кампанията ще се проведе на територията на цялата страна. В периода от 23 април до 21 май 2020 година те ще могат да се тестват за сметка на асоциацията в определени лаборатории в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Сливен, Стара Загора, Русе, Пазарджик. Това съобщи Владимир Първанов, председател на УС на АБАС.