Организираме доставка на храна и лекарства за най-уязвимите, написа кметът на София Йорданка Фандъкова във "Фейсбук".

Услугата ще извършват служители от социалния патронаж.

"Готови сме с организацията за купуване и доставка до дома на храни от първа необходимост и лекарства на самотни, трудноподвижни и възрастни хора без близки. Заявки вече се приемат, всеки ден от 9 до 16 ч. на телефони 028188522 и 0879 811403. Услугата ще извършват нашите служители от социалния патронаж и при необходимост, ще включим и сертифицираните доброволци на Столична община. Продуктите се закупуват със средства на възрастните и по тяхна заявка", написа Фандъкова.

Тя призова заявки да се подават само от хора, които отговарят на критериите.

"Целта ни е да се погрижим за най-уязвимите наши съграждани, които в този момент не могат да разчитат на друг. Моля за разбиране и отговорно отношение. И нека всеки от нас, който има по-възрастни близки и приятели, които живеят сами, да им помогне с пазара", призова столичният градоначалник.

По последна информация общо 31 души са с коронавирус в България. Двама души починаха.

През изминалата нощ няма нови случаи.

Вчера в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец - 13 март - 13 април във връзка със ситуацията и очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март - ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес - затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".