Очаквам писмените обяснения на директора на болницата д-р Аркади Иванов. Разговарях с него, той прави своята проверка, която се очаква да е готова до утре. Това зави кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка със случая на забавен прием на пациент с коронавирус в Четвърта градска, съобщи БГНЕС.

Според нея трябва да се види точната причина за забавянето, а оставка в този момент няма да реши проблема.

На въпрос дали и кой ще понесе отговорност и ще поиска ли оставката на директора, ако пропуски бъдат установени, столичният кмет отговори, че най-важно е да се разбере откъде идват пропуските.

Ясно е, че пациентът е с COVID-19, че е изпратен с решение на координационния център, с решение на спешния медик и трябва да бъде приет без разсъждения, смята Фандъкова.

Припомняме, че на 31 октомври здравният министър Костадин Ангелов обяви в профила си във "Фейсбук", че щял да предложи в Народното събрание законопроект, който да постановява, че болници, които отказват да открият легла за болни от коронавирус (COVID-19), няма да работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причина за това негово предложение е отказът на Четвърта градска болница в София да приеме пациент с COVID-19, чието състояние се е влошило. Министърът се запознал с казуса в репортаж на БНТ.

Ангелов настоява също така столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница Аркади Иванов.

Проверяват лабораториите заради късно отчитане на резултати

Проверяват лабораториите заради късно отчитане на резултати

10 коли на МВР помагат на Спешна помощ

Тази сутрин бе съобщено, че 384 души заявиха в петиция подкрепа за директора на Четвърта градска болница.

По-рано днес здравният министър извърши проверки в лечебни заведения в София.

Ангелов заяви, че предстои нови 17 линейки да са на разположение на спешната помощ до края на седмицата. Около 40 000 са леглата за активно лечение на пациенти на територията на София -област. 12 000 са леглата в София за активно лечение