Осигуряват се допълнителни коли за Спешна помощ в София. 25 коли в момента са на разположение за дневно дежурство. В тяхна помощ се включват коли на МВР.

Това стана ясно от брифинг на здравния министър Костадин Ангелов. Предстои нови 17 линейки да са на разположение на спешната помощ до края на седмицата. Около 40 000 са леглата за активно лечение на пациенти на територията на София -област. 12 000 са леглата в София за активно лечение. Костадин Ангелов каза още, че голяма част от болниците не са разкрили легла за лечение на коронавируса. Той поясни, че не е размахал пръст на медиците, но е гневен на директорите на болници, които не спазват заповедта му.

Започват проверки, защото се бавели резултатите от лабораториите. Затова и утре ще има скок в броя на заразените - заради късно внесени резултати.

Основният проблем с линейките е затрудненият прием на пациенти, подчерта министърът. Затова и линейките се бавели да обслужват пациенти. Колите на МВР са оборудвани и могат да обслужват леки и средни случаи. Най-тежко за спешната помощ е от 9.00 сутринта до 21.00 часа.

Возят болни от Covid-19 с микробуси на пожарната и жандармерията

Возят болни от Covid-19 с микробуси на пожарната и жандармерията

Микробусите ще бъдат управлявани от екипи на МВР, изкарали курсове за парамедици

Цялата сила на закона ще бъде приложена за тези, които го нарушават, изтъкна Ангелов. Към момента няма необходимост от разкриване на полеви болница, стана ясно от думите му.

440 сигнала са имали спешните медици вчера, по думите на директора на Спешна помощ доктор Гелев. 66 са сигналите за коронавирус, като обаче 18 са имали нужда от лечение. Останалите са имали нужда медик да ги успокои, че състоянието им не е животозастрашаващо.

С новите коли Спешната помощ ще има 60 екипа, което било напълно достатъчно. Ситуацията е динамична, подчерта доктор Гелев за кризата с пандемията. За случая с четвърта градска болница той каза, че и извън пандемията се случва пациенти да чакат в линейките. По мнението му, в момента емоционалността е повече, отколкото да има реален проблем.