Фондация „Лале" и Фондация „Оук" започват съвместна финансираща програма за превенция на настаняването на деца в институции.

Тя цели да се намалят случаите на недостатъчна грижа, насилие и изоставяне на деца. Програмата е ориентирана и към въвеждането на разнообразни съвременни модели за работа с деца и семейства в риск.

Тя си поставя и за задача ранното идентифициране и интервенция в случаите на риск от настаняване на малолетни в институции.

Предложения за проекти се приемат до 23 октомври 2009.

От двете организации посочват, че в момента над 8 хиляди деца живеят в близо 140 специализирани заведения в България. Половината от тях са настанени в институция веднага след раждането им.

Минимален процент от тези деца нямат родители. Според официалната статистика обаче по-малко от 2000 деца поддържат редовна връзка със семейството си.

От фондация „Лале" допълват, че в условията на настоящата икономическа криза има риск от нарастване на броя на безработните. Това означава, че повече семейства ще се сблъскат с финансови трудности. Опитът показва, че в такива трудни периоди броят на децата в институциите се увеличава, особено ако няма развити системи за подкрепа за деца и семейства.

Поради тази причина от организацията изтъкват, че е необходимо да се увеличат броят и разнообразието на услуги и програми за подкрепа на деца, застрашени от наставяне в дом по различни причини.

Представените проекти ще бъдат разгледани от независими консултанти. Очаква се да бъдат финансирани програми в различни населени места в България, които ще се изпълняват в рамките на не по малко от 2 години.

Тези от тях, които са одобрени, ще бъдат обявени до края на ноември 2009.
Предложения за проекти се приемат до 23 октомври 2009.